|
AW: Die lange Geschichte "Integration"
Nebst der Religion Islam sich auch mit unserer eigenen Identität auseinander zusetzen. Auch ich bin der Meinung mich schon über den Islam genug informiert zu haben und kritisiere ihn nicht, wie es manch jemand behaupten würde nach einigen Kommentaren die ich hier abgelassen habe, ja man glaubt es kaum, die Moschee habe ich auch schon besucht, das arabische Alphabet fällt mir nicht allzu schwer. Es gibt sehr schöne Gebete, die ich hin und wieder auch bevor ich ins Bett gehe in mir drinnen bete, ich liebe es Kaside zu hören, ich empfehle, Halil Necipoglu Camideki Adam am besten gefallen mir die Stücke can-i dilden asikam billahi und Nihansin Dideden, einfach hervorragend. Würde jetzt sogar zu gerne den Text schreiben, aber unsere Moderatoren würden mich an die Regeln erinnern. Auch der Imam Ismail Cosar in Ankara, trägt wundervolle Gebete auf türkisch vor Sevdim seni und Bülbül.
Ich würde mich auch nie über einen meiner Lieblingslyriker Nazim Hikmet streiten, da er ein Kommunist ist, viele behaupten er möge die Türken nicht und sei ein Volksverräter, viele kennen ihn gar nicht und stehen unter einem strengen Gruppenzwang, leider kenne ich ihn persönlich auch nicht, aber ich habe seine zum Teil hervorragenden Zeilen gelesen. Ein Brief an seinen Sohn erzählt was ganz anderes;
Memede son Mektubum
Bir yandan cellatlar girdi araya, bir yandan oyun etti bana bu mendebur yürek, nasib olmayacak Memedim, yavrum, seni bir daha görmek. Biliyorum, bugday basagi gibi delikanli olacaksin, ben de öyleydim gencligimde, kumral, ince, uzun; gözlerin ananinkiler gibi kocaman, bazan da bir parca bir tuhaf mahzun; her halde sesin de olacak berbatti benimkisi- türküler döktüreceksin yanik mi yanik
Konusmasini da bileceksin ben de becerdim o isi sinirlenmedigim zamanlar- bal damliyacak dilinden. Vay, Memet, kizlarin cekecegi var senin elinden. Müsküldür babasiz büyütmek erkek evladi. Anani üzme oglum, ben güldürmedim yüzünü, sen güldür.Anan, ipek gibi kuvvetli, ipek gibi yumusak; anan, nineliginde bile güzel olacak onu ilk gördügüm günkü gibi, Bogaz icinde, on yedisinde, ayisigi, günisigi, can erigi, dünya güzeli. Anan, ayrildik bir sabah, bulusmak üzre, bulusamadik. Anan, analarin en iyisi en akillisi, yüz yil yasar insallah
Ölmekten oglum korkmuyorum, ama ne de olsa is arasinda bazan, irkilip ansizin, yahut yalnizliginda uyku öncesinin günleri daymak biraz zor. Dünyaya doymak olmuyor, Memet, doymak olmuyor
Dünyada kiraci gibi degil, yasa dünyada babanin eviymus gibi
Tohuma, topraga, denize inan, insana hepsinden önce. Kuruyan dalin sönen yildizin, sakat hayvanin duy kederini, hepsinden önce de insanin. Sevindirsin seni cümlesi nimetlerin, sevindirsin seni karanlik ve aydinlik, sevindirsin seni dört mevsim, ama hepsinden önce insan sevindirsin seni. Memet, memleketler icinde bir sirin melekettir Türkiye, bizim memleket. Insani da su katilmamisi, caliskandir, agirbasli, yigittir, ama dehsetli fakir. Cekmis cekiyor millet. Lakin güzel gelecek sonu. Memet, ben dilimden, türkülerimden, tuzumdan, ekmegimden uzakta, anana hasret, sana hasret, yoldaslarima, halkima hasret ölecegim, ama sürgünde degil, gurbet ellerde degil, ölecegim rüyalarimin memleketinde, beyaz sehirnde en güzel günlerimin. Sende daha bir hayli zaman halkimizda ölümsüz devamedecek bende tükenen hayat...