Ilk tarifi de ben veriyorum. SÜPER mi SÜPER bir pogaca tarifi.
Yapilmasini cok kolay ama lezzeti okadar sahane!
Katmer Pogaca
Malzemeleri:
1 su bardagi ilik süt
1 cay bardagi sivi yag
1 tane yumurtanin aki
(sarisini üstüne sürmek icin ayiriyoruz)
yarim küp yas maya
2 cay kasigi tuz
2 tatli kasigi seker
aldigi kadar un
Ic harci:
Peynir
Maydonoz
(ben maydonoz yerine kuru nane koyuyorum, herkes bayiliyor)
tere yag veya margarin
Hazirlanisi
ilik sütü hamur legenimize dökelim, mayayi icine koyup erimesini saglayalim. Yag, yumurta aki, seker ve tuzunu koyup hepsini iyice karistiralim. Unu eleyerek yavas yavas ekleyelim (benim bardaklarima göre yaklasik 550-600 gram un aliyor). Hamur elimiz yapismayana kadar un ekleyerek yoguralim. Yumusak ama yapismayacak bir hamur elde ediyoruz.
Hamuru dinlendirmeden hemen kullaniyoruz. Hamuru 10 esit parcaya bölün, 5 ini kenara koyun.
ilk hamuru elimizle hafif tatli tabagi kadar aciyoruz ve üzerine biraz yag sürüyoruz. ikinci hamuru aciyoruz, ilkin üzerine koyup yine yag sürüyoruz. 3 ve 4 hamur ile de aynisini yapiyoruz, 5 inci hamuru da ayni sekilde ama üzerine yag sürmüyoruz!! Merdane yardimiyla 5 katli hamurumuzu cok ince olmayacak sekilde aciyoruz. Pizza gibi ücgen olusak gibi kesiyoruz. kalin yerine paynirli harcimizi koyup iki kenari birlestirip sariyoruz.
Hamurlar bitince hepsini firin kagitli tepsiye dizip yaklasik 45-60 dakika mayalanmaya birakiyoruz.
Üzerine yumurta sarisi sürüp isterseniz susam veya cörek ekebilirsiniz.
önceden isitilmis 180 derece firinda yaklasik 20-25 dakika pisiriyoruz.
Denemenizi önemle tavsiye ederim!
Not: hepsini tek tek sarmaya zamaniniz yoksa, 5 kat hamuru dörtgen sekilde acabilirsiniz. o halde ic harcini hamurun üzerine komple yayin ve rulo gibi sarin. Sonra 2 parmak kalinliginda dilimler kesin.
Not: resimler alinti, ama aynen böyle oluyorlar!