AW: @ UNIVERS .... es ist vollbracht
Auch wenn Kedi an der Übersetzung zweifelt;
Bölüm 2
Eğer bir Almandan yardım hatta para istirahımında bulunacak olursan, sakın bunun için dostluğunuzu sebep olarak göstermiyesin. Bir Almanın dostlara ihtiyacı yoktur. Bunun için dernek yoldaşları var ya onun. Onlar ile futbol oynar, bovlinge gider, porsuk köpeği yada Koi-Sazan balığı besler, bira altlıkları biriktirir, Opel-Buluşmalarına gider veya Bostan-Derneği için yeni bir tüzük yazar. Böylece dostlar için maalesef onun vakti kalmaz artık.
Dernek yoldaşları ile en çokta bira içilmesi sevilir. Elbetteki bu Rakı kadar sıhhatli değil ve Kırmızı Şarap kadar da bedensel haz vermez. Ama onun içiminden sonra iyi geğirilir. İllada Alman örnek deyimi " dışarı çıkması gereken, dışarı da çıkmalı" için bir neden olmali ya...
Dernek yoldaşları ile dernek abone masalarında dernek lokalinde yemek yenilmesi de sevilir. Alman bu bağlamda domuzdan leziz bir şeyler tercih eder. Elbetteki yağlı kenarını keser atar. Onu yemek domuzvari olurda.
Almanlar sızlanmayı hayatları gibi severler. Kimi zaman memnun olmamalarının mümkün olmamasını hiçte hoş bulmazlar. Temelde, o an sahip olmaları mümkün olmayanı isterler onlar. Dışarda yağmur mu yağar, Göneşi özlerler. Bu nihayet doğduğunda, çok kavurucudur o. Tüm sene boyunca Türk zeytinin, Yunan üzüm sarmasının, İtalyan jambomunun yada İspanyol yağının hayalini kurarlar, ama senede sadece iki hafta olan tatilleri boyunca kötü morallleri ile Otel Barında oturup, kepekli ekmek, Böbrek sucuğu ve hardallı hıyar turşusu isterler.
Dikkat, eğer bir Alman ile bir müzik gösterisini ziyaret edecek olursan. Bayağı sükünet göster. Yandaki insan seni itmemiştir. O sadece bir o yana, bir bu yana sallanmak istiyor. Vede melodiye uygun dans etmeye kalkmıyasın sakın. Almayada ondan sadece bir tane mevcuttur. Bu alkıştır. Alman hayatı severcesine, herşeyi alkışı ile yer ile bir eder. Bunun ile itişli vals dansı yapılır. Bir adım ileri, bir adım geri, bir adım yeni ayakkabıların üstüne.
Almanlar anadan doğma şüpecidirler. Ona dostane davran, o ise tehlike sezer işin altında. Bu illada bir dükkana girdiğinde belirgindir. Asla dostane selam verme ki, tezgahtar senin bir şeyler satın almak istediğini sanabilir.
Alman kadınları çok şişman değilllerdir. Onların kemikleri sadece çok ağırdır, çocuk dokturu söyledi bunu hatta. Aslında onlar pekte az yemek yerler, ama sıkça az yerler. Tüm bu strese karşın insan kendine bir şeyler ikramında bulubabilmeli de yani. Almanın stresi hep vardır. Hiç bir şey yapmamak dahi, onda pekde stres yaratır. Ve kıskanaraktan güneyli komşularımızın sükünetine bakar. Ama onların hepsi zaten tembeldirler.
Stresin beraberinde getirdikleri sağlığa yönelik tehlikelerin önüne geçebilmek için, Almanın hobileri vardır. Spor, yapboz, çengel bulmaca, civata sırlamak, çorap yamamak...insanın anlamlı bir şeyler yapması lazım elbet.
Hobisi olmayan, besbelli stresten çekiyor.