Hedeflerden birisi mutlaka kendimiz gibi olmaya calismak olmalidir! Bazi insanlar bunu zararsiz görebilir veya önemsemeyebilir ama bu sahsen iyi bir sey degil.
Kendini oldugun gibi tanitmak degil de, olmak istedigin gibi anlatmak, yapmadigin seyleri yapiyorum gibi göstermek. hazir olmadigin seyleri, hazirim gibi yansitmak karsimizdaki kisiyi hayal kirikligina ugratir, bizi de ilerde mutlaka bunalim'a itebilir. kim bunalima girmek ister?
...
Konuyu toparliyorum; insan kendisini oldugu gibi anlatmali veya bu halinden memnun degilse, olmak istedigi gibi olmadan kimsenin karsisina fazla cikmamalidir.
Veya:
Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.
Güneş gibi ol şefkatte, merhamette.
Gece gibi ol ayıpları örtmekte.
Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte.
Ölü gibi ol öfkede, asabiyette.
Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette.
Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
Mevlana Celaleddin Rumi
Anlamı:
İnsanlar nasıl bir kişiliğe sahipse o şekilde gözükmelidir veya nasıl gözüküyorlarsa ona yakışır olmalıdırlar. Aksi takdirde iyi insanlar ise kıymetleri bilinmez, kötü kimseler ise haddinden fazla kıymet kazanırlar ve zarara uğratırlar.
Simdi bu sence hayatın anlamı mı?
(Ben bu sözü Hacı Bektâş-ı Velî´den diye de biliyorum.)
Cevap icin tesekkürler beren hanim,
benim söylemek istedigim suydu; ilerde nasilsa ortaya cikacak, niye kendimizi degil de baska bir tipi anlatiyoruz? veya neden düsündügümüz gibi olabilecegime inanmiyor ve olur mu diye arastirmiyor da, yalanlarla hem kendimizi hem de baskalarini oyaliyoruz? Arayis icine girmek yalanlarla yasamaktan daha anlamli. ifade etmek istedigim bu. yalniz, hayatin anlami bu diyemem tabii ki, sadece bir tane örnekte bulundum...
damla, göl, deniz bir olur mu?![]()
eski forumdan tanidigim bir arkadas vardi; sürekli bunu yapiyorum, suraya gidiyorum, cok spor yaparim, cok is projelerim var derdi ama forumda ki diger bir arkadas onun hic internetten cikmadigini söyler, devletten yardim aldigini söyler millete rezil ederdi..